Półkolonie 24.-28.VI i 1.-5.VII

Letnisko w szkole

2 turnusy, każdego dnia od 745 do 1515, mnóstwo atrakcji – poniżej plan letniska.

I tydzień

Data

Tematyka i rodzaj zajęć

24.VI 2019.

poniedziałek

1. dzień

  • Powitanie uczestników półkolonii i przedstawienie programu
  • Zajęcia organizacyjne, podział na grupy z uwzględnieniem wieku, przydział sal i szatni, przydział wychowawstw
  • Organizacja życia na placówce: zapoznanie się z regulaminami obowiązującymi w czasie trwania wypoczynku
  • Wyjazd do kina Patria – film pt.Agent
  • Zajęcia plastyczne – nazwa i wizytówka grupy
  • Zajęcia sportowe – gry i zabawy sportowe

Śniadanie: bułka z masłem, parówki z mięsa z szynki, herbata z cytryną.
Obiad: zupa jarzynowa z kaszą manną, kluski na parze z sosem owocowym, woda mineralna niegazowana, jabłka.

25.VI 2019.

wtorek

2. dzień

Grupy I, II, III, IV

Gry i zabawy na dawnym śląskim placu. Warsztaty  na temat: Czym był plac? Poznanie zasad i uczestnictwa w dawnych grach i zabawach.
Poznanie gier m.in.: klipa, ceski, zośka, drachy, kulanie felgi, kestle, cymbergaj, tyka, kapsle.

Grupy  V, VI, VII

Wycieczka  do Sztolni Królowej Luizy w Zabrzu.

  • Udział w warsztatach w Parku 12 C – interaktywna wystawa składająca się z urządzeń i wynalazków wykorzystujących siłę czterech żywiołów
  • Zwiedzenie Parku Techniki Wojskowej– podziwianie eksponatów wojskowych (pojazdy gąsienicowe, transportery opancerzone, wojskowe samochody ciężarowe, wyrzutnie rakiet, a nawet czołgi T-34 i T-72, wykorzystywane w Wojsku Polskim w XX wieku)

Śniadanie: bułka z kiełbasą podsuszaną, kawa inka z mlekiem, herbata z cytryną.
Obiad: zupa brokułowa z makaronem, gulasz wieprzowy, kasza, sałatka z ogórka zielonego, marchewka,  kompot.

26.VI 2019.

środa

3. dzień

Całodniowa wycieczka autokarowa do Pszczyny.

  • Zwiedzanie zamku – dawnej  rezydencji magnackiej w Pszczynie na Górnym Śląsku, powstałej  w XI lub XII w., od tego czasu wielokrotnie przebudowywana
  • Zwiedzenie Ośrodka Hodowli Żubrów i Edukacji Leśnej w Jankowicach

Śniadanie: bułka z szynką konserwową i pomidorem, herbata z cytryną.
Prowiant: bułka z wędliną podsuszaną, bułka z żółtym serem, drożdżówka z posypką, jabłko, woda mineralna niegazowana.

27.VI 2019.

czwartek

4. dzień

  • Warsztaty plastyczne
  • Quizy, zagadki i łamigłówki dotyczące prawidłowych wzorców  zdrowego stylu życia
  • Gry i zabawy z chusta animacyjną.  Konkurs gier stolikowych
  • Wycieczka do Parku Linowego w Radzionkowie i Kopca Wyzwolenia w Piekarach Śląskich.
  • Gry i zabawy w parku (zabrać kocyki), spacer ścieżkami ogrodu botanicznego

Śniadanie: bułka z szynką drobiową, herbata z cytryną.
Prowiant: bułka z wędliną podsuszaną, bułka z żółtym serem, drożdżówka z posypką, jabłko, woda mineralna niegazowana.

28.VI 2019.

piątek

5. dzień

  • Udział w zajęciach sportowych w wodzie na basenie Aquarius w Zabrzu
  • Warsztaty plastyczneStop agresji. Czytanie książek, gry planszowe
  • Twórcze zabawy na wesoło, zabawy animacyjne i integracyjne z chustą Klanza  – pedagogika zabawy.
  • Podsumowanie I tygodnia półkolonii.

Śniadanie: bułka grahamka z białym serem i szczypiorkiem kawa inka, herbata z cytryną.
Obiad: zupa pomidorowa z ryżem, jajko sadzone, ziemniaki z masłem i mlekiem, marchewka mini jabłka, kompot.

 II tydzień

1.VII 2019.

poniedziałek

1. dzień

  • Powitanie uczestników półkolonii   i przedstawienie programu dnia
  • Zajęcia organizacyjne, podział na grupy z uwzględnieniem wieku, przydział sal i szatni, przydział wychowawstw
  • Organizacja życia na placówce: zapoznanie się z regulaminami obowiązującymi w czasie trwania wypoczynku
  • Wyjazd do kina Patria – film pt. Alladyn

Śniadanie: Bułka grahamka z dżemem, kakao, herbata z cytryną.
Obiad: Zupa ziemniaczana z porami,  łazanki, kompot, marchewka.

2.VII 2019.

wtorek

2. dzień

Grupy : V, VI, VII

  • Gry i zabawy na dawnym śląskim placu
  • Warsztaty  na temat: Czym był plac?
  • Poznanie zasad i uczestnictwa w dawnych grach i zabawach

Grupy : I, II, III, IV

  • Wycieczka  do Sztolni Królowej Luizy w Zabrzu
  • Udział w warsztatach w Parku 12 C
  • Zabawa terenowa Poszukiwanie skarbu
  • Konkurs gier stolikowych.

Śniadanie: Bułka z kiełbasą podsuszaną, ogórek konserwowy, herbata z cytryną.
Obiad: Rosół z makaronem, kotlet z kurczaka, ziemniaki, sałata zielona ze śmietaną, kompot, jabłka.

3.VII 2019.

środa

3. dzień

Wycieczka do Śląskiego Ogrodu Botanicznego w Mikołowie (zabrać kocyki)

Śniadanie: Bułka z szynką bankietową i rzodkiewką, herbata z cytryną.
Obiad: Bułka z wędliną podsuszaną, bułka z żółtym serem, drożdżówka z posypką, jabłko, woda mineralna niegazowana.

4.VII 2019.

czwartek

4. dzień

Całodniowa wycieczka do Zielonej

  • Wędrówka ścieżką dydaktyczną
  • obserwacja fauny i flory
  • gry  i zabawy przy grillu

Śniadanie: Bułka z szynką królewską i ogórkiem zielonym, kawa inka, herbata z cytryną.
Obiad: Bułka z wędliną podsuszaną, bułka z żółtym serem, drożdżówka z posypką, jabłko, woda mineralna niegazowana.

5.VII 2019.

piątek

5. dzień

  • Wspólna zabawa – rozwiązywanie krzyżówek, układanie puzzli, gry planszowe
  • Udział w zajęciach sportowych w wodzie na basenie Aquarius w Zabrzu
  • Mini lista przebojów i występy muzyczne
  • Uroczyste zakończenie akcji – Letnie półkolonie, wręczenie dyplomów
  • Apel pożegnalny – bezpieczne rozejście się do domu

Śniadanie: Bułka pastą jajeczną, kawa inka, herbata z cytryną.
Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami, naleśniki z serem, kompot, marchewka.

program (-) Barbara Puk
jadłospis (-) Maria Skrobek